Mi is az a hangfürdő

Az ember életében vannak könnyebb és nehezebb időszakok. Van, amikor úgy érezzük, hogy minden ellenünk van, van, amikor úgy, hogy minden bennünket támogat.

Ami egészen bizonyos, ha nyugodtak, kiegyensúlyozottak, "békések" vagyunk, akkor valahogy minden könnyebb - a lelkünk, a testünk, a dolgaink alakulása.
A hangfürdő során a Peter Hess hangtálak és a többi hangszer (pl. tibeti hangtálak, gong, keretes dob, kalimba, koshi, tingsha...) hangjának hatására a testünk, az elménk lecsendesedik, relaxált állapotba kerül, ezáltal nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá válunk. Ezzel a lecsendesedéssel a lelki blokkok, feszültségek felszínre kerülhetnek, melyek oldódásával a testi blokkok, feszültségek is oldódnak, beindítva a test öngyógyító folyamatait. A hangszerek rezgéseit a test könnyen átveszi, így az egész szervezetben erőteljes folyamatokat indítanak el. Mindenkire másként hatnak ezek a rezgések, hiszen mindenki más-más hangulatot, érzelmeket, problémákat hoz egy-egy hangfürdőre.
Az általános tapasztalat, hogy a résztvevők a hangfürdő végére megnyugszanak, mind érzelmeikben, mind gondolataikban "lecsendesednek" - hiszen a rezgések hatására lazulnak a hipertónusos izmok, a légzés kiegyensúlyozottá, szabályossá válik. Sokak meditatív állapotba kerülnek, mások úgy érzik, végtelen nyugalom járja át őket, megint másokat pedig elöntenek az érzelmek.
A hangfürdő során a vendégek - egymás zavarása nélkül - pokrócon, polifómon, stb. fekszenek, számukra kényelmes ruhában, helyzetben, egy kellemes, hangulatos helyiségben.
A hangfürdőt vezető hangmasszőr - az adott alkalomra szóló, előre felépített tematika szerint - megszólaltatja a hangszereket és teret enged a rezgéseknek. A hangfürdők felépítését, a megszólítandó hangszereket, sorrendjüket, az esetleges szövegeket, énekhangokat a hangmasszőr határozza meg.
A vendégek feladata a kikapcsolódás, az, hogy megengedjék maguknak a pihenést (elsődlegesen oly módon, hogy a hangfürdő időtartamára “felfüggesztik elméjük gondolkodó funkcióját”) , és rábízzák magukat a hangokra, rezgésekre.


Technikai információk

A hangfürdő menetéről tudni érdemes, hogy maga a hangfürdő 30-45 perces - melyet megelőz pár percnyi “megérkezés, ráhangolódás”. A hangfürdőt követő kötetlen beszélgetés keretében van lehetőség a tapasztalatokat, élményeket “megosztani”.

A hangfürdő során a vendégek - egymás zavarása nélkül - pokrócon, polifómon, stb. fekszenek, számukra kényelmes ruhában, helyzetben, egy kellemes, hangulatos helyiségben.

Általánosságban elmondható, hogy a hangfürdő különösen ajánlott:
- a mindennapi stressz okozta feszültségek, energiablokkok oldására,
- a stressz okozta magas vérnyomás normalizálására,
- a stressz okozta izomfájdalmak, izomgörcsök, fejfájás enyhítésére, megszüntetésére,
- a pszichés, mentális, fizikai fáradtság esetén,
- alvási nehézségek esetén,
- koncentrációs zavarok leküzdésére,
- a szervezet öngyógyító folyamatainak beindítására,
- betegségek megelőzésére, egészségmegőrzésre.

Hangsúlyozottan ellenjavallt a hangfürdő:
- alacsony vérnyomás esetén,
- asztma esetén,
- szívritmuszavarok (pl. pacemaker) esetén,
- akut migrénes rohamok esetén,
- zavart realitásérzékkel kapcsolatos betegségek (kényszerképzetek, hallucinációk pl. pszichózisnál) esetén, alkoholos befolyásoltság vagy tudatmódosító szer hatása alatt,
- erős depresszió esetén,
- pánikbetegség esetén,
- diagnosztizált daganatos megbetegedések esetén,
- akut, lázas, gyulladásos állapotban,
- fertőző betegség esetén,
- várandósság első 3 hónapjában.
Kérem, hogy amennyiben az ellenjavallatokat átolvasva kérdése merül fel (akár az éppen aktuális fizikai vagy pszichés problémája kapcsán), azt már a bejelentkezésekor tegye fel, hogy mind az Ön, mind a csoport védelme érdekében, a biztonságérzet megteremtésekor a megfelelő módon tudjak eljárni!


Felhívom figyelmét, hogy a mély, ellazult állapot következtében a hangfürdőt követően előfordulhat:
- vérnyomáscsökkenés,
- vércukorszint változás,
- hőérzet csökkenés (úgy mint a végtagok hőmérsékletének változása),
- pulzus változás,
- az átlagostól eltérő - emelkedett, vagy mélyen felkavaró - lelki állapot,
amely hatások kikerülése érdekében - és azért, hogy a hangfürdő ki tudja fejteni jótékony hatását - mindenképpen javasolt után sok folyadékot fogyasztani (lehetőség szerint vizet, ásványvizet), illetve némi időt pihenésre fordítani.


Kérem a kedves Vendégeket a kezdési időpont pontos betartására, tekintettel arra, hogy a hangfürdő kezdési időpontját követően már nem tudunk senkit sem beengedni!


 .