Egy életmű bemutatása

Fehérvári Elvira írásaA történet valahol nagyon régen, Lajosmizsén kezdődött... 

Bakacsi Ernő író 80. születésnapjára szerető családja úgy döntött, hogy egy igen különleges ajándékkal lepi meg az írót. 

Az igen kreatív család kitalálta, hogy az immáron 20 önálló kötetes író munkásságát egy nagyon személyre szabott könyvben foglalják össze, melynek elkészítéséhez bennünket kértek fel. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mekkora megtiszteltetés ez számunkra! 

Egy csodálatos időutazás kezdődött. 
Az egyik családtag hatalmas munkával összeszedte kronológiában a könyvek borítóit és minden könyv mellé személyes, vagy a könyvből kiragadott gondolatokat. 

Balázs nagyon lelkiismeretesen látott neki a kiadványszerkesztői résznek és nagyon szépen – a család kérésének megfelelően – tördelte, összeállította a könyv belső szerkezetét. 
Az utolsó finomításokat követően végre kinyomtathattuk az anyagot és kezdődhetett a könyvkötés rész. 

Amikor a könyv külső megjelenését terveztük a családdal, akkor meglehetősen gyorsan kitaláltuk, hogy az íróról készült fotó legyen az első táblán. 
A rendelkezésre álló fotók közül kiválasztott adott némi (...) munkát Balázsnak, hiszen fényforrás miatti tükröződéseket kellett eltüntetnie, hogy elegánsabb és ünnepélyesebb legyen a kép. Szubjektív hozzáállásomat félretéve is azt kell, hogy mondjam, nagyon-nagyon jól sikerült és összehasonlíthatatlan a különbség az eredeti és a könyvre került kép között. 

A vászonválasztást a kép kinyomtatását követően tudtuk csak megejteni, és az idő rövidsége miatt kizárólag a modern technológia igénybevételével (átküldtük a szóba jöhető vásznak leírását és fotóját emailben és így is kaptuk vissza a kiválasztottat). Őszintén szólva hatalmas dolognak tartom, hogy az ilyen “finomhangolások” már megoldhatóak a technika segítségével a távolból és nem igényli, hogy a megrendelő több alkalommal eljöjjön a műhelybe. 

A kiválasztott elegáns, visszafogott vászon nagyon illeszkedik színvilágában az író könyveinek borítójához, textúrája pedig kellemes érzetet kelt a könyvet megérintő személyben.

A beépített képet vastag,  magas fényű lakkréteggel fedtük, ezzel is a könyv eleganciáját szerettük volna hangsúlyozni. 

Nagy izgalommal vártuk a megrendelő családtagok visszajelzését, hiszen nagyon jeles napra szánták az ajándékot. Csodálatos érzés volt, hogy az elképzelésüket maradéktalanul sikerült megvalósítani. 

Személy szerint nagyon meghatódtam, hogy az ünnepséget követően a következő üzenetet kaptuk: 
“Kedves Elvira és Balázs! A könyv óriási siker! Köszönjük Nektek. Puszi.”

 .